Pravo na beneficirani staž

Bez autora
Apr 16 2012

Pravo na beneficirani radni staž, to jest staž sa uvećanim trajanjem u Srbiji ostvaruje više od sto hiljada ljudi. Zakonom je predviđeno da se svakih deset godina uradi revizija radnih mesta gde takve olakšice važe. Ministarstvo rada i socijalne politike reviziju će završiti ove godine. Specijalisti medicine rada ističu da bi takve provere trebalo obavljati jednom godišnje, ali i da je potrebno uvesti druge novine. Služba medicine rada, mišljenja je da je mnogo bolje uvesti skraćeno radno vreme, da vreme dnevnog izlaganja ne bude osam ili 12 sati kao što je ostalo u građevini, nego da bude šest sati i onda su eliminisani značajni faktore rizika za nastanak profesionalnih bolesti i nastanak bolesti u vezi sa radom i za povrede na radu. Najveća beneficija je kada se godina rada računa kao 18 meseci staža. To pravo ostvaruju uglavnom rudari u podzemnim kopovima rudnika.

Pravo na beneficirani stažNajkasnije deset godina od utvrđivanja radnog mesta sa beneficiranim radnim stažom, proverava se da li su se štetni uslovi promenili. Ministarstvo rada i socijalne politike reviziju radnih mesta završiće ove godine.

Pravo na beneficirani radni staž, to jest staž sa uvećanim trajanjem u Srbiji ostvaruje više od sto hiljada ljudi. Zakonom je predviđeno da se svakih deset godina uradi revizija radnih mesta gde takve olakšice važe. Ministarstvo rada i socijalne politike reviziju će završiti ove godine.

Specijalisti medicine rada ističu da bi takve provere trebalo obavljati jednom godišnje, ali i da je potrebno uvesti druge novine.

"Mi kao služba medicine rada, mišljenja smo da je mnogo bolje uvesti skraćeno radno vreme, da vreme dnevnog izlaganja ne bude osam ili 12 sati kao što je ostalo u građevini, nego da bude šest sati i onda smo eliminisali značajne faktore rizika za nastanak profesionalnih bolesti i nastanak bolesti u vezi sa radom i za povrede na radu", rekao je dr Bogoljub Peruničić specijalista medicine rada.

Najveća beneficija je kada se godina rada računa kao 18 meseci staža. To pravo ostvaruju uglavnom rudari u podzemnim kopovima rudnika.

Uslove na radu već ispituju tri instituta za medicinu rada, novosadski, niški i beogradski. Ukoliko stručnjaci utvrde su negde uslovi za rad bolji nego ranije, beneficiije će se smanjivati. Međutim, ako su uslovi ostali isti, računanje staža neće se menjati.

"Kod uspešnih privatizacija gde su dovedene nove tehnologije dovedene, poboljšali su se uslovi na određenim radnim mestima, međutim s obzirom da je sada na redu crna i obojena metalurgija možemo reći da će većina radnih mesta ostati", rekao je Radoje Savićević iz Ministarstva rada i socijalne politike.

U Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama zapadne Evrope beneficirani radni staž ne postoji, jer su uslovi rada i mere zaštite radnika uglavnom dobri. Tamo gde se štetni uticaji ne mogu izbeći, skraćuje se radno vreme i smanjuje broj radnih dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik